Menu

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Szpinakowa zapiekanka z dwoma sosami

Lubicie szpinak?

zdj.: http://ottakjakos.blox.pl/

     Jak dla mnie jest super. Chociaż w dzieciństwie kojarzył mi się tylko z zieloną, trawiastą, niesmaczną papką. Szpinak jest bogaty w witaminy i minerały, dlatego też warto go spróbować. Dobrze doprawiony i skomponowany jest bardzo smaczny! Zawiera on potas, żelazo, foliany, betakaroten, witaminy C, E, K oraz te z grupy B, dlatego jest doskonały dla osób z nadciśnieniem, anemią czy też dla kobiet w ciąży. Obniża zawartość cholesterolu we krwi, a zawarte w nim przeciwutleniacze biorą udział w profilaktyce przeciwnowotworowej i przeciwmiażdżycowej. Wartości odżywcze szpianaku zmniejsza jednak zawarty w nim kwas szczawiowy, aby temu zapobiec powinno spożywać się go z produktami bogatymi w wapń (np. jogurt naturalny, ser typu feta, jajka).

    Zrobiłam dziś na obiad zapiekankę ze szpinakiem ;) W zasadzie nie korzystałam z żadnego przepisu, zaszalałam z własną inwencją twórczą :)

SKŁADNIKI:

- makaron
- ser żółty

sos pomidorowy:
- puszka pomidorów bez skórki
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- opcjonalnie pół ostrej papryczki
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra

sos beszamelowy:
- 2 łyżku masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Farsz szpinakowy:
- 400 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- pół małej cebulki
- ser Blue
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa

 Sos pomidorowy: 
Pomidory z puszki blendujemy i wlewamy do garnuszka, podgrzewamy na małym ogniu. Siekamy cebulkę, czosnek i papryczkę i dodajemy do sosu. Ja użyłam do tego siekającej części blendera, dzięki czemu uzyskałam drobne kawałeczki. Sosik przyprawiamy do smaku i zostawiamy na gazie ok. 10 min. Jeżeli sos ma rzadką konsystencję zagęszczamy (mąkę rozpuszczamyw wodzie, tak aby nie było grudek - proporcje ok. 3 łyżki wody na 1 łyżeczkę mąki, następnie dolewamy do sosu cały czas mieszając).


Gotujemy makaron, tak aby był al dente. Odkryłam trik, żeby makaron wyglądał kolorowo i apetycznie, który ostatnio cały czas stosuję - tak na ok. 3 min przed końcem gotowania dodać do makaronu odrobinę kurkumy. Makaron nabierze ładnego żółtego koloru :)


Farsz szpinakowy:
Liście szpinaku smażymy na masełku na małym ogniu.


Gdy liście "zwiędną" i zmniejszą swoją objętość dodajemy przesmażoną cebulkę i czosnek, całość smażymy razem ok. 5 min.


Dodajemy pokrojony ser Blue i mieszamy do rozpuszczenia. Doprawiamy do smaku.

Sos beszamelowy:
Masełko rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy mąkę i mieszamy, tak aby nie było grudek. Dodajemy mleko i czekamy, aż sos się zagotuje. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatałowej. Sos powinien mieć kremową konsystencję. Jak będzie za rzadki, można go dogęścić tak jak pomidorowy.


Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i nakładamy warstwę makaronu, sos pomidorowy, następnie kolejną warstwę makaronu, a na nią szpinak. Ostatnią warstwę makaronu pokrywamy sosem beszamelowym i zasypujemy startym serem.


 Naczynie wkładamy na 10-15 min. do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 stopni). 

Tak prezentuje się gotowe danie:


Co prawda nie jest ono zbyt artystyczne, ale moim zdaniem bardzo smaczne :)


2 komentarze:

  1. Popraw "paprykę czerwoną" na paprykę słodką lub ostrą, papryka w proszku z reguły jest czerwona :D
    Polecam ze szpinakowych cudów omlet ze szpinakiem jest super ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. "z reguły"... więc kto wie :D może gdzieś ukrywa się sproszkowana zielona :D ale niech będzie, poprawię ! ;)

    OdpowiedzUsuń