Szpinak ponownie, tym razem w troszkę innej odsłonie- nie jako farsz, ale dodatek do sosu. Danie to nie różni się znacznie sposobem przygotowania w porównaniu do zapiekanki, którą ostatnio robiłam.
Ale dla zainteresowanych przepis ;)
SKŁADNIKI:
- makaron teortellini z serem
- masło (odrobina do podsmażenia szpinaku)
sos:
- 2 łyżku masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
- szpinak 150 g
- ser Blue
- szpinak 150 g
- ser Blue
Szpinak podsmażamy na masełku, aż liście się skurczą i sciemnieją.
Dodajemy przecisnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Podsmażamy razem ok. 5 min.
W międzyczasie gotujemy makaron- według wytycznych na opakowaniu.
Przygotowujemy sos szpinakowy (na bazie sosu beszamelowego). Maseło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy mąkę i mieszamy, tak aby nie było grudek. Dodajemy mleko i czekamy, aż sos się zagotuje. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatałowej.
Sos wlewamy do podsmażonego z czosnkiem szpinaku i mieszamy, a następnie dodajemy pokrojony na drobne kawałki ser Blue.
Całość mieszamy, aż uzyskania jadnolitej konsystencji.
Nie zostało nic innego tylko polać gotowy makaron naszym sosem i gotowe :)
Szybko i smaczenie !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz