Menu

czwartek, 10 kwietnia 2014

Kabanosy w cieście francuskim

Dziś kolejny przepis z serii szybko, prosto i smacznie. Idealne na przekąskę w domu, a także na imprezę. Do wykonania w wielu wariantach smakowych - dla każdego coś dobrego :)


Składniki:
kabanosy (cienkie, grube - do wyboru)
ser żółty
ciasto francuskie
ketchup (lub też sos np. meksykański)
zioła prowansalskie, oregano, sezam
jajko


Arkusz ciasta rozkładamy na blacie i przecinamy na pół. Jedną z części smarujemy sosem i posypujemy drobno startym serem i ziołami. Następnie nakładamy drugą połowę ciasta, posypujemy ją sezamem i całość dociskamy, aby kawałki się skleiły.


Ciasto kroimy na cienkie paski, owijamy je wokół kabanosów i smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Zawijaski pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut do momentu aż się ładnie zarumienią.


Gotowe! Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno :)


Zdjęcia niestety nie są zbyt artystyczne i zachęcające, jak to powinno być, ale niestety ciężko zrobić coś fajnego aparatem z telefonu przy tak słabym świetle... Może kiedyś zdobędę lepszy sprzęt :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz