Nie przepadam za zupami, ale raz na jakiś czas odkrywam taką, która trafia w mój gust. Właśnie taką okazała się być zupa krem z pieczarek. Jest bardzo smaczna i syta, a co najważniejsze - baaaardzo prosta w przygotowaniu, z pewnością każdy sobie z nią poradzi (w końcu ja dałam radę :P)
Składniki:
500 g pieczarek
3 ziemniaki
gęsta śmietana do zup
gęsta śmietana do zup
masło lub oliwa
kostka rosołowa
Pieczarkowa instant Winiary (niekoniecznie)
sól, pieprz
Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, wrzucamy kostkę rosołową. Obieramy ziemniaki i gotujemy w wywarze do miękkości.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, a następnie podsmażamy na maśle lub oliwie do momentu, aż odparuje z nich woda.
Wrzucamy je do wywaru i gotujemy razem z ziemniakami kilka minut. W tym momencie dodałam Instant Winiary, ale był to tylko mój wymysł w celu wzmocnienia smaku.
Całość miksujemy za pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem. Zupka gotowa :) Polecam podawać ją z grzankami, które samemu można łatwo przygotować.
Białe pieczywo lub chleb tostowy kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oliwy do momentu, aż staną się chrupkie.
Do zupki polecam dodać łyżkę gęstej śmietany i wymieszać, zupka będzie delikatniejsza.
Zupę posypujemy grzankami i .... voila!
Zupę posypujemy grzankami i .... voila!
Smacznego! :)
Spróbuje zrobic ;) ale wolałabym sama zrobic wywar warzywny lub z kurczaka by uniknąć kostek ;)
OdpowiedzUsuńJa poszłam na łatwiznę i szybkość wykonania, z wywaru z pewnością będzie lepsza :)
UsuńMagdaleno! podziel się posiłkiem :D
OdpowiedzUsuńChętnie się podzielę, ale.... ta już wszamana :D
Usuń